Bez korespondence

Od té doby, co jsem se před pěti lety přestěhovala do našeho ohromného bloku v socialistickém stylu, nedostala jsem normální poštou jeden jediný dopis. Důvodem není to, že by na mne mí přátelé zapomněli, nebo že by e-mail způsobil zánik tradičních způsobů posílání vzkazů, ale fakt, že Kubánci poště nevěří.

Spousta zařizování, žádostí a plateb, které by bylo možné posílat poštou, musíme pořád ještě řešit osobně v dlouhých frontách na úřadech. Představa, že by nám účet za elektřinu, vodu, nebo plyn mohl přijít poštou, nám připadá jako ze sci-fi filmu a ani sám Asimov by nás nepřesvědčil, že je možné dostat poštou balíček, aniž by ho předtím někdo otevřel.

Uprostřed úvah o prázdné poštovní schránce jsem ve středu 28. května objevila článek v Granma na téma „neporušitelnosti poštovního tajemství“, zakotveného v ústavě. Autorka textu v něm upozorňuje, že „Zákon o národní obraně stanovuje, že ve výjimečných situacích, jako je válka, nebo válečný stav, všeobecná mobilizace, nebo stav ohrožení, mohou být ústavní práva a jistoty, mezi nimi i neporušitelnost poštovního tajemství, upraveny jinak“.

Po celá léta bylo na Kubě pěstováno prostředí, ve kterém bylo nemyslitelné mít jakákoli tajemství před Státem a osobní korespondence byla jedním z nejohroženějších sfér soukromí. Znám tisíc a jeden příkladů dopisů, které byly otevřeny, přečteny a použity proti jejich adresátovi, aniž by to bylo ospravedlněno závažností ozbrojeného konfliktu. Kamarádku popotahovali nadřízení, protože si dopisovala s kolegou, který emigroval do Spojených států. Nediskrétní soused zachytil jeden z dopisů, nelenil a předal ho „tajným“ u ní v zaměstnání.

Návrat k uznávání soukromí, exkluzivního prostoru každého občana, který vláda nemá právo narušit, bude trvat léta. Potřebujeme mít jistotu že dopis nejenom dorazí na místo určení včas, ale také že to, co je v něm napsáno, patří výlučně pisateli a adresátovi. Jednoho dne budou dopisy znovu jako slova, pošeptaná do ucha a poštovní úřady budou zajišťovat, aby ten šepot neslyšel nikdo jiný.

Napsat komentář