Co bylo první?

Ceny jsou v posledních dnech na neoficiálních tržnicích rychlé jako blesk. Vajíčko už stojí neuvěřitelná čtyři kubánská pesa – třetinu průměrného denního platu. Nejvíce postižené tím ale nejsou peněženky zákazníků, nýbrž prodejci, kteří vajíčka nelegálně prodávají. Těm to totiž může vynést trest až dvou let odnětí svobody. Toto opatření mělo za cíl zamezit kupčení s vejci v období po jatkách způsobených hurakány Gustav a Ike na drůbežích farmách. Troufalí obchodníci černého trhu jsou souzeni v hromadných procesech jako výstraha pro ostatní, kteří nelegálně obchodují s potravinami, stavebním materiálem nebo léky.
Příslušníci naší policie, vyškolení v umění jak vypátrat hovězí maso, sýr, krevety nebo mléko v prášku, teď slídí i po vejcích. Okamžitým výsledkem těchto nových razií je absolutní nedostatek produktů, které se k nám dříve dostaly jen díky podomním obchodníkům. V těchto dnech může být vyvolávání „Véjcéé“ nebezpečnější než provolávání protivládních hesel. I když, nepřehánějme. Vyjadřovat názory bylo vždycky nejriskantnější.
Nová vlna represí proti neoficiálnímu obchodování nám pomohla vyřešit hádanku „Co bylo první?“ Teď už víme, že na začátku bylo vejce. Potom zatkli ty, kteří prodávali domácí cukrovinky. Poté byli souzeni ti, kteří protestovali proti zvýšení cen pohonných hmot a nakonec došlo i na ty, kteří jenom vyprávěli o nedostatcích na trzích s potravinami. Až dojde na ty kteří obchodují se slepicemi, budou už tresty přesahovat délku lidského života.

Napsat komentář