Kuře za rybu

Text pod fotografií: „“Sardinka“ byla první řeznictví, kde jsem nakupovala na příděl

V sobotu ráno jsem se dozvěděla, že na přídělový trh dorazilo kuře, a vyrazila jsem do řeznictví, kde se normálně prodávají jen vajíčka a mleté sojové maso. K mému překvapení tam nebyl jediný zákazník. Zaměstnanec, trpící módní němotou jako mnozí, kdo pracují ve službách pro veřejnost, mi prstem ukázal na asi stovku lidí stojících ve frontě před rybárnou.

Plody moře jsou už dlouho nedostatkovým zbožím a sehnat sirky je těžší než získat poklad ve filmech Indiana Jonese. Proto v okénku přídělové knížky, kam by se měl zapisovat příděl kranasů nebo tresek, se teď zapisují mizivé porce kuřecích stehen. Počkala jsem si pár hodin a nakonec jsem vstoupila do prostoru, kde už nezůstalo nic z vůně afrických moří, v nichž kdysi kubánské flotily lovily ryby, tehdy …. v idealizovaných časech reálného socialismu.

Prodavačka stála na koberci z kartonů, na kterých byl jasně čitelný původ zboží: „Made in USA“. Jeden stařík si neodpustil jedovatou poznámku a prohlásil „ty americký kuřata jsou dobře živený, že?“. Paní si vzala naši přídělovou knížku, kde stojí, že jsme v domácnosti tři, mrskla na váhu 33 uncí kuřete – prsíčka to nebyla – a řekla cenu: peso a padesát centávů. „A kdy přijde ryba?“ začala jsem vyzvídat. Prodavačka neodpověděla, jen ukázala prstem směrem k nebi.

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s